„Adevărul este că libertatea presei, fie că o simbolizează un creion, un stilou, o cameră sau un microfon, este asediată”, a denunțat șeful diplomației americane în deschiderea unui seminar pe tema securității jurnaliștilor organizat de Departamentul de Stat.
La nivel mondial, „în 2014, cel puțin 60 de jurnaliști au fost uciși”, a precizat Kerry.
Printre ei figurează „Al-Moataz Bellah Ibrahim, Deniz Firat, James Foley, Gregorio Jimenez de la Cruz, Camille Lepage, Ali Mustafa, Andrea Rocchelli, Luke Somers, Steven Sotloff și Bernard Verlhac”, a continuat el.
„Din nefericire, încă o mână de (jurnaliști) s-a adăugat la (această) listă într-o zi la Paris”, a afirmat John Kerry, apreciind că „fiecare dintre ei ne amintesc că libertatea presei nu este gratuită, ci costă foarte scump”.
În opinia secretarului de Stat, care s-a deplasat vinerea trecută la Paris pentru a vizita locul atentatului împotriva Charlie Hebdo, jurnaliștii „sunt atacați pentru ceea ce scriu, reduși la tăcere pentru ceea ce au văzut și răpiți ca monedă de schimb”.
„Cu siguranță, a dat asigurări șeful diplomației americane, nu vom mai permite să aibă loc așa ceva, îndeosebi după cazul de la Paris din 7 ianuarie”, ziua în care a avut loc un atentat jihadist la sediul Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți.
„Sub președintele (Barack) Obama, a ținut să menționeze John Kerry, am făcut din libertatea presei una din temele recurente ale politicii externe a Statelor Unite”. În acest sens, Departamentul de Stat a lansat în urmă cu doi ani un „proiect pilot de ajutorare a jurnaliștilor” aflați în zone de război, care au primit, în special, sfaturi în materie de securitate, a subliniat el.